duminică, 29 iunie 2008

Bucharest - fragments in a box

4 - 18 iulie 2008 - expozitie
4 iulie, ora 20.00 - vernisaj
16-18 iulie - workshop
Bucharest - fragments in a box
Greta Hoheisel si Norbert Lang
instalatie audio si fotografie


















„Bucharest - fragments in a box”(Bucuresti - fragmente) se refera la amalgamul constant de sunete ale orasului, la peretii caselor pe langa care trecem, la franturile conversatiilor pe care le auzim pe strada – caci toate sunt fragmente de care ne lovim zilnic, carora insa nu le acordam atentie aproape deloc. Nu este o viziune pompoasa si spectaculoasa asupra orasului, ce formeaza relatia noastra cu el, ci este vorba de intamplarile aparent accidentale si fragmentare.

Pentru cautarea acestor fragmente, fotograful german Greta Hoheisel si artistul audio Norbert Lang au stat in Bucuresti aproape un an. Trei cutii de lemn, asa numitele „peep-boxes”, dotate cu casti audio si lentile de tip lupa sunt mijloacele folosite pentru fotografiile si inregistrarile audio de teren captate de cei doi in aceasta perioada. Astfel, ei se folosesc de un mijloc de exprimare din secolele 18 si 19: cutiile, care se perindau din balci in balci sa prezinte curiosilor imagini ale tarilor apropiate sau indepartate sau scene mitologice. Si dupa cum prezentatorii obisnuiau in trecut sa comenteze ceea ce era aratat, „Bucharest - fragments in a box” este dotat cu casti audio, pentru a asculta sunetele inconjuratoare ale orasului. Astfel, sunetul si fotografia se comenteaza reciproc si produc un portret schita al Bucurestiului, perceput cu urechile si ochii unor straini.

In cadrul vernisajului la Atelier 35, se lanseaza si materialul „Bukarest | Bucuresti – fragmente. Este vorba de un catalog hibrid de expozitie – un caiet si un CD – ce contine fotografii, text si sunete – trei componente distincte ce se comenteaza unul pe celalalt.

Concentrarea sunetelor de zi cu zi ale Bucurestiului si crearea capacitatii de a observa senzatiile mediului fonic inconjurator vor forma de asemenea si subiectul workshop-ului „Listen to: Bucharest”, ce va fi sustinut in perioada 16 – 18 iulie 2008, intre orele 17.00 – 20.00, la Atelier 35.

Proiectul este realizat de: MitOst e.V. si gazduit cu mandrie de Atelier 35.
Sprijinit de: MitOst e.V. si Schering Stiftung
Parteneri: Gruenrekorder (Label for soundscapes and electronic music / Frankfurt), Stellwerk (Kassel), ICR (Vienna), Kulturama (Hildesheim)
Sponsorizat de: Teaha (Bucuresti)
Partneri Media: Ziua.ro, CMYK

Niciun comentariu: