vineri, 26 septembrie 2008

Follow-up "Euromaniac"

Uniunea Artistilor Plastici din Romania si Galeria Atelier 35 regreta reactiile aparute ca urmare a expozitiei „Euromaniac” semnata de Benedek Levente si se delimiteaza ferm de acestea.

Tanarul artist autor al acestei expozitii a declarat ca intentia sa a fost de a „reprezenta prima sa impresie despre Romania actuala pornind televizorul” si ca a fost „interesat de o identitate falsa care este promovata si hipermediatizata in mass-media romanesti, folosind elementele si figurile reprezentative si specifice ale acestei identitati” – vulgaritate, sexism, aroganta, incultura, agresivitate. Este un demers artistic personal, care se cere a fi judecat cu argumente, cu un minim standard de civilitate.

Ca urmare a expozitiei „Euromaniac”, in data de 22 septembrie 2008, fratii Victor si George Roncea, alaturi de alte trei persoane, invocand etnia maghiara a artistului autor, au vandalizat geamurile Galeriei Atelier 35, utilizand insemne defaimatoare si pornografice la adresa etniei maghiare din Romania si a Ungariei. Interventia a fost documentata atat video cat si fotografic, prezentata ca un act nationalist, de justitie si distribuita pe bloguri si pe youtube.

In data de 25 septembrie 2008, in cursul diminetii, a avut loc o a doua actiune la adresa expozitiei „Euromaniac” si a Galeriei Atelier 35 care a gazduit-o, pe peretii si geamurile galeriei fiind inscriptionate texte antisemite si o somatie cu amenintari. Materialele descoperite in locatia Atelierului 35 erau semnate de "Liga Antidefaimarea Romaniei” si contineau textul „Atentie, iudeu denigrat!”, urmat de steaua lui David.

In ambele situatii au fost sesizate organele de drept ale statului roman, sub forma unor plangeri la Politie, anchetele cu privire la aceste cazuri fiind in curs de desfasurare.

Mentionam ca atat artistul, cat si membrii Atelier 35 au primit amenintari scrise si verbale, prin toate mijloacele de comunicare: site-uri proprii, telefon, alte site-uri pe internet, inclusiv la locatia galeriei. Printre aceste amenintari, se mentiona inclusiv faptul ca daca nu este data jos de pe pereti expozitia, se va lasa „cu consecinte foarte grave si incontrolabile” si cu „dat foc la cladire”.

Uniunea Artistilor Plastici din Romania si Galeria Atelier 35 doresc identificarea persoanelor care se fac vinovate de asemenea actiuni, considerand ca discriminarea, actiunile xenofobe, extremiste si antisemite sunt contrare libertatii de exprimare si statului de drept. In plus, vandalizarea geamurilor si peretilor exteriori ai galeriei a produs pagube materiale pe care intre timp sunt nevoite sa le suporte cele doua organizatii afectate.

Atelier 35 este un spatiu destinat tinerilor(pana in 35 de ani), ce promoveaza cercetarea artistica experimentala, noile mijloace de expresie si comunicarea intre medii.

Uniunea Artistilor Plastici din Romania este o asociatie profesionala, neguvernamentala si nonprofit, persoana juridica de utilitate publica si de interes national.

Persoane de contact:
Atelier 35: Vlad Ionescu, 0744996547
Uniunea Artistilor Plastici din Romania: Petru Lucaci, 0723648623

Atelier35
, Str. Selari, nr. 13, sector 3, Bucuresti, www.atelier35.eu , atelier35.blogspot.com

Uniunea Artistilor Plastici din Romania, Str. Nicolae Iorga, nr. 21, sector 1, Bucuresti, http://www.uappr.ro

Niciun comentariu: