curator: Raluca Doroftei
Salonul tinerilor artisti – Imagini cu povesti are loc in cadrul Targului International Gaudeamus (21 – 25 noiembrie 2007), Pavilion Central Romexpo, nivel 3.20, in spatiile "Atelier de colorat" si "Coltul povestilor".
Propunem: o expozitie de grafica/ilustratie, obiect/instalatie si carte de artist, precum si workshopuri cu copiii in doua spatii destinate acestora si cunoscute deja: Atelier de colorat si Coltul povestilor. Copiii/adultii sunt familiarizati astfel cu modalitati alternative de exprimare, cu o lume ce poate fi perceputa si interpretata prin nenumarate mijloace; editorul este invitat sa isi potriveasca textele cu imagini; iar cu totii - sa-si incante simturile si sa se imbogateasca spiritual prin varietatea posibilitatilor de lectura. Problema legaturii dintre imagine si text si a posibilitatilor de lecturare a acestora a fost pe larg dezbatuta în literatura de specialitate. Apropierile dintre cele doua si posibilitatile de descoperire, pe diferite niveluri, a valorilor plastice, dar si informationale, sunt propuse astfel spre a fi dezvaluite.
De asemenea, sunt realizate proiecte-instalatii in spatii mai putin conventionale - pe scarile pavilionului in care se desfasoarã Targul. Aleea Marquez (autori: Oana Ispir si Ionut Olaru) te conduce catre Expozitia Aniversara Garcia Marquez organizata la nivelul 7.70 de catre Radio Romania in colaborare cu Ambasada Romaniei in Columbia, Ambasada Columbiei la Varsovia si Ministerul de Externe al Columbiei. Aceasta are menirea de a te introduce, prin personaje, texturi si cromatici, in atmosfera vizuala fantastico-suprarealista a romanelor lui Marquez . Aleile Radio Romania (autor: Ilinca Marchis) te conduc catre standul Radio Romania prin intermediul stikerelor cu imagini minimaliste ce familiarizeaza publicul larg cu emisiunile si frecventele difuzarii acestora. Iar Aleeile Gaudeamus si a Salonului de Carte pentru Copii, integrate proiectului pernutza, iti ofera momente de reculegere dupa un tur inversunat in cautarea pretioaselor carti ce te-au adus acolo.
Sunt intalnite, de asemenea, "Carti deschise" (la propriu si la figurat - proiect realizat de Mihai Ungureanu) prin intermediul carora se pot comunica sugestii pentru traducerea textelor unor autori romani in limbi de circulatie internationala, propuneri de autori si titluri spre traducere in limba romana, opinii pe diverse teme, dar si oferte de manuscrise sau de ilustratori catre edituri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu